Cumartesi, 18-11-2017, 17.56.31
Hoşgeldiniz Konuk | RSS

BAŞHÜYÜK

[ Yeni kayıt · Members · Forum rules · Search · RSS ]
Page 1 of 11
Forum » KARAÇAY-MALKAR Karaçay bla Malkar » Karaçay yemek kültürü » BAZI GELENEKSEL KARAÇAY YEMEKLERİ
BAZI GELENEKSEL KARAÇAY YEMEKLERİ
AssıTarih: Salı, 19-01-2010, 22.29.44 | Mesaj # 1
Generalissimo
Grup: Administrators
Mesaj: 45
Ödüller: 0
itibar: 0
Konum: Dışarıda

BİLAMUK / Un Çorbası (Karaçay-Malkar)

İçindekiler Miktar
Buğday unu 1 su bardağı
Su 5 su bardağı
Süt 4 su bardağı
Tuz Yeteri kadar
Karabiber 1 çay kaşığı
Yapılışı
Soğuk su ile un pütürsüz olacak şekilde çırpılır, ateşe konur ve azar azar su eklenerek pişirilir. Süt ilave edilerek, bu karışıma yedirilinceye kadar kıvamlı bir şekilde pişirilir. Tuz ve karabiber ilave edilir, karıştırılarak servis yapılır.
________________________________________


KUVURDAK GIRCIN / Kıkırdak Ekmeği (Karaçay-Malkar)

İçindekiler Miktar
Hamuru:
Buğday unu 2 kilogram
Yumurta 1 adet
Pak maya 1 yemek kaşığı
Ayçiçek yağı 1 çay bardağı
Tuz Yeteri kadar
İçi:
Koyun kuyruğu 1 kilogram
Kuru soğan 2 büyük baş
Karabiber 1 çay kaşığı
Kırmızı biber 1 çay kaşığı
Orta yağlı beyaz peynir 250 gram
Yapılışı
Un, su, tuz ve maya ile kulak memesi kıvamında hamur tutulur. Kabarıncaya kadar bekletilir, ikiye bölünür. Yağlanmış tepsiye ara sıra elleri suya batırarak pizza hamuru gibi elle yerleştirilir. Koyun kuyruğu ince doğranır, kendi yağı ile kavrulur, yağı süzülür, süzgeçte kalan kıkırdak bıçakla çentilir. İnce doğranmış soğan, karabiber, kırmızı biber, tuz ve kuyruk birlikte karıştırılır, tepsiye yerleştirilmiş hamurun üzerine dökülür. Hamurun diğer yarısı başka bir tepside düzleştirilir ve iç konmuş hamurun üzerine kapatılır. Kızgın fırında pişirilir ve servis yapılır.
________________________________________

TABA GIRCIN / Tava Ekmeği (Karaçay-Malkar)

İçindekiler Miktar
Buğday unu 1 kilogram
Su Aldığı kadar
Tuz Yeteri kadar
Patates 1 kilogram
Peynir 250 gram
Yapılışı
Patates haşlanır, soyulur, ezilir ve peynir ilave edilir. Un, tuz ve su ile hamur tutulur. Hazırlanan hamur ikiye bölünür, bir bölümü “taba” adı verilen dökümden yapılmış kapaklı tepsiye yerleştirilir. Orta kısmı açılır, içine hazırlanan iç konur, üzeri kalan hamurla kapatılır. “Taba” kapağı kapatılarak ateşe gömülür ve pişirilir.
________________________________________


KAK (Karaçay-Malkar)

[/size
]

İçindekiler Miktar
Mısır unu 2 su bardağı
Su 4 su bardağı
Tuz Yeteri kadar
Tereyağı 3 yemek kaşığı
Yapılışı
Bir tencereye su ve tuz konularak kaynatılır. Mısır unu yavaş yavaş ilave edilerek pişirilir. Bulamaç haline gelince ateşten indirilir ve bir tabağa alınır. Ortasına açılan çukura eritilmiş tereyağı dökülür.
________________________________________

[size=12]GARDOŞ HIÇIN (Karaçay-Malkar)

İçindekiler Miktar
Hamuru:
Buğday unu 2 kilogram
Su Aldığı kadar
Tuz Yeteri kadar
Hamur mayası 1 yemek kaşığı
İçi:
Patates 1 kilogram
Peynir 250 gram
Yapılışı
Un, su, tuz ve maya ile sertçe bir hamur yoğrulur, mayalanması beklenir. Patates haşlanır, soyulur, peynir ilave edilerek püre haline getirilir, küçük yuvarlaklar yapılarak bir tabağa alınır. Mayalanan hamur, patates yuvarlaklarından daha büyük olacak şekilde yuvarlanır. İçi çukurlaştırılır ve içine hazırlanan peynirli patates püresi yerleştirilir ve ağzı kapatılır. El ile üstünden bastırılarak yuvarlanır. İçteki malzemenin hamuru delmemesine dikkat edilir. Orta kalınlıkta bir daire elde edilir ve kızgın yağda her iki tarafı pişirilir. Fazla yağını emesi için önce kağıt üzerine sonra servis tabağına alınır. Dörde bölünür, ortasına tereyağı ya da kaymak konur, sıcak servis yapılır.
________________________________________

BIŞLAK BÖREK / Peynir Böreği (Karaçay-Malkar

İçindekiler Miktar
Hamuru:
Buğday unu 1/2 kilogram
Su Aldığı kadar
Tuz Yeteri kadar
İçi:
Beyaz peynir 250 gram
Kuru soğan 1 orta boy
Maydanoz 1/2 demet
Karabiber 1 çay kaşığı
Taze kaymak 250 gram
Yapılışı
Un, tuz ve su ile hamur tutulur. Ufalanmış peynire soğan doğranır, ince kıyılmış maydanoz, karabiber ilave edilir ve karıştırılır. Hamur küçük parçalara bölünür, 10-15 cm çapında açılır, yarısına iç konur, yarım ay biçiminde kapatılır ve sac üzerinde pişirilir. Üzerine taze kaymak konularak servis yapılır.
________________________________________

ET HIÇIN (Karaçay-Malkar)

İçindekiler Miktar
Hamuru:
Buğday unu 1 kilogram
Su Aldığı kadar
Tuz Yeteri kadar
İçi:
İnce kıyılmış et 1/2 kilogram
Kuru soğan 2-3 orta boy
Sarımsak 4 diş
Karabiber 1 çay kaşığı
Kırmızı biber 1 çay kaşığı
Tuz Yeteri kadar
Su 1 su bardağı
Yapılışı
İnce kıyılmış ete, doğranmış soğan ve sarımsak katılır. Karabiber, kırmızı biber, su ve tuz ilavesiyle sulu bir şekilde pişirilir, ateşten indirilir. Un, tuz ve su ile sert bir hamur tutulur. Hamur ikiye bölünür açılır. Her parça sekize bölünerek ortalarına tereyağı konulur ve tekrar yoğrulur. Tepsi büyüklüğünde açılarak tepsiye yayılır. Tepsiye yayılan hamurun üzerine hazırlanan etli karışım konur ve üzerine bir kat, daha önceden açılan hamur örtülür. Tepsinin kenarları hamur ile hava almayacak biçimde kapatılır, fırında ya da tandırda pişirilir.
________________________________________

KARAKAY (Karaçay-Malkar)

İçindekiler Miktar
Buğday unu 1/2 kilogram
Su Aldığı kadar
Tuz Yeteri kadar
Yumurta 1 adet
Yoğurt 1/2 kilogram
Sarımsak 3-4 diş
Tereyağı 3 yemek kaşığı
Yapılışı
Un, tuz, su ve yumurta ile hamur tutulur, açılır. Dikdörtgen şeklinde küçük parçalar halinde kesilir, ortalarından sıkılarak fiyonk şekline getirilir. Kaynayan tuzlu suda pişirilir, süzülür. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür, kızgın tereyağı gezdirilir.
________________________________________

KAŞIK BÖREK (Karaçay-Malkar)

İçindekiler Miktar
Hamuru:
Buğday unu 1 kilogram
Yumurta 2 adet
Su Aldığı kadar
Tuz Yeteri kadar
İçi:
Orta yağlı koyun eti 1/2 kilogram
Kuru soğan 2 orta boy
Sarımsak 4 diş
Karabiber 1 çay kaşığı
Kırmızı biber 2 çay kaşığı
Tuz Yeteri kadar
Tereyağı 3 yemek kaşığ
Yapılışı
Et ince kıyılır, soğan doğranır, sarımsak dövülür, tuz, kırmızı biber ve karabiber birlikte karıştırılır. Un, su, tuz ve yumurtalar ile sertçe bir hamur tutulur. Açılarak bir tepsiye yayılır ve tepsi içinde küçük karelere bölünür. Her kareye hazırlanan içten 1 tatlı kaşığı konur, dört köşesi yapıştırılarak kaynayan tuzlu suda pişirilir. Servis tabağına alınır, üzerine kırmızı biberli kızgın tereyağı gezdirilir.
________________________________________


CARKOY (Karaçay-Malkar)

İçindekiler Miktar
Kuşbaşı koyun eti 1 kilogram
Patates 1 kilogram
Domates 3 orta boy
Kuru soğan 2 orta boy
Kırmızı biber 1 çay kaşığı
Karabiber 1 çay kaşığı
Tuz Yeteri kadar
Tereyağı 100 gram
Yapılış
Patatesler soyulur, ince dilimler halinde doğranır ve tepsiye dizilir. Üzerlerine domates, soğan dilimlenir. Kırmızı biber, karabiber, tuz ilave edilir. En üste kuş başı etler konur, tereyağı ilave edilir, fırında pişirilir.
________________________________________


CÖRME (Karaçay-Malkar)

İçindekiler Miktar
Koyun işkembesi 1 adet
Koyun bağırsağı 1 adet
Tuz Yeteri kadar
Yapılışı
Koyun işkembesi iyice temizlenir, yıkanır. Koyun bağırsağı iyice temizlenip yıkanır, küçük küçük doğranarak işkembenin içine konulup sarılır. Bağırsağın işkembeden dökülmemesi için işkembe dikilir. Cörme taze olarak suda haşlanarak pişirildiği gibi ateşte kızartılarak da yenebilir.
________________________________________

SOHTA (Karaçay-Malkar)

İçindekiler Miktar
Koyun karaciğeri 1 adet
Tuz Yeteri kadar
Sarımsak 1 baş
Karabiber 1 tatlı kaşığı
Kırmızı biber 1 tatlı kaşığı
Pirinç 1 su bardağı
Kuyruk yağı 250 gram
Bağırsak 1 adet
Yapılışı
Koyun karaciğeri ezilir, tuz, sarımsak, karabiber, kırmızı biber ve pirinçle karıştırılır. İçine kuyruk yağı da doğranır. Hazırlanan bu iç temizlenmiş ve yıkanmış bağırsağa doldurulur, ağzı iğne-iplik ile dikilir. Tencereye yerleştirilir ve pişirilir.

 
Forum » KARAÇAY-MALKAR Karaçay bla Malkar » Karaçay yemek kültürü » BAZI GELENEKSEL KARAÇAY YEMEKLERİ
Page 1 of 11
Search:


Copyright Başhüyük © 2017